Kilta otti kantaa Tapiolan ilmaisen pysäköinnin puolesta

Julkaistu: 07.06.2017

Moni lienee jo lukenutkin, että Espoon teknisen lautakunnan jäsenet palauttivat keskiviikkona 31.5.2017 takaisin virkamiesvalmisteluun esityksen, joka olisi tuonut lokakuussa Tapiolaan, Matinkylään ja Leppävaaraan maksulliset parkkipaikat. Päätös syntyi äänin 8–5.

Päätöstä edeltävällä viikolla Kilta kampanjoi ilmaisten parkkipaikkojen säilyttämiseksi Tapiolan keskusta-alueella. Mielestämme ilmaiset julkisten alueiden parkkipaikat ovat tärkeitä nimenomaan Tapiolan elinvoiman kannalta, sillä toisin kuin meillä, Matinkylän Ison Omenan ja Leppävaaran Sellon kauppakeskuksissa pysäköinti (yksityinen) on ilmaista. Moni Tapiolan liikeyrittäjä onkin ollut huolissaan, että jos kaikesta Tapiolan keskustan pysäköinnistä tehdään maksullista, asiakkaat suuntaavat muualle.

Killan puheenjohtaja Jatta Salmi lähestyi siksi saamamme palautteen pohjalta teknisen lautakunnan jäseniä oheisella kirjeellä 31.5, johon pyrimme kiteyttämään perusteet Tapiolan pysäköinnin säilyttämisestä jatkossakin ilmaisena. Teksti puhukoon puolestaan:

Hyvät teknisen lautakunnan jäsenet,

Pyydämme, että Tekninen lautakunta jättää pöydälle otsikon asian (Esityslista 31.05.2017 Asianro 5), kohta 5 b) lisäselvitysten saamiseksi ja/tai päättää, että maksuvyöhykkeiden laajentamiseen ei ryhdytä.

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry on saanut viime ja tämän viikon aikana kymmeniä huolestuneita yhteydenottoja otsikon asiassa.

Asukkaat, yrittäjät ja jäsenet ovat järkyttyneitä, kauhistuneita, sekä vihaisia siitä, että asian valmistelussa tai "Espoon pysäköintijärjestelmän maksullisuuskokeilu" -selvityksessä ei ole lainkaan haastatelluin tai kyselyin selvitetty Tapiolan asukkaiden, yhteisöjen tai yritysten mielipiteitä pysäköintimaksujen korotuksesta ja maksuttomien, 1h -2h pysäköintikiekkopaikkojen poistamisesta Tapiolan keskustan alueella, kulttuurikeskuksen edessä ja Itätuulenkujasta etelään sijaitsevalla alueella.

Ehdotamme, että käyttäjät, asukkaat, Tapiolassa työskentelevät, yhteisöt ja yritykset saavat lausua mielipiteensä "maksukokeilusta" ennen kun tekninen lautakunta päättää sen käyttöönotosta.

Espoon kaupungin strategiatarinan mukaan Espoo on asukaskeskeinen, oikeudenmukainen ja kaikkia suuralueita kehitetään ja kohdellaan yhdenvertaisella tavalla. Kaupungin strategiaa ei kuitenkaan noudateta tässä asiassa Tapiolassa. Miksi ei?

Olemme saaneet viimeisten vuosien aikana myös runsaasti, satoja yhteydenottoja Tapiolan keskustan nykyisten pysäköintilaitosten maksuista: Tapiolan keskustassa Ainoa 1. vaiheen liikkeistä osa on jo poistunut, muuttanut liikepaikkaa, kun asiakkaita ei ole ollut riittävästi kannattavaan toimintaan. Tapiolalaiset ajavat kertomansa mukaan kauppaan ja palveluihin toiselle suuralueelle, Matinkylään, Isoon Omenaan tai Leppävaaraan, Selloon, koska molemmissa em. kauppakeskuksissa on 2-5 tuntia ilmaista pysäköintiaikaa. Tapiolassa ei ole maksutonta yksityistä ja esityksen mukaan ei kohta julkistakaan pysäköintiä. Miksi halutaan karkoittaa potentiaaliset asiakkaat/asukkaat alueelta, jonne tulisi palauttaa sen entinen elinvoima?

Tapiolan kirjaston, Kulttuurikeskuksen edessä on kaupungin 60 min kiekkopaikat, joissa kierto on vilkas, pysäköinninvalvonta tarkkailee paikkoja tiiviisti. Tämä tuo riittävästi kiertoa pysäköintipaikkoihin, niiden maksulliseksi muuttaminen ei ole asiakaslähtöistä toimintaa, vaan päinvastoin. Itätuulenkujalla on 2 tunnin kiekkopaikkoja, jotka palvelevat myös hyvin, ja kiertoa tapahtuu riittävästi, kuten myös uimahallin edessä.

Raportin mukaan Vantaalla on pysäköinti maksutonta kaupungin alueella 1 tunnin, tätä voi edelleen toteuttaa myös Tapiolassa.

Miksi Tapiolassa pitää maksaa Tapiola-lisää korotettujen pysäköintimaksujen muodossa, jopa 3 euroa/tunti, jotta asukkaat pääsisivät käyttämään julkisia ja yksityisiä palveluita ja liikuntapalveluita?

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry. haluaa kehittää Tapiolaa elinvoimaiseksi ja asukaslähtöisesti uudistuvaksi, alueen asukkaille alueella monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut tarjovana viihtyisänä puutarhakaupunkina ja valtakunnallisesti merkittävänä rakennetun kulttuuriperinnön, modernismin RKY- alueena.

Parhain terveisin
Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry.

Jatta Salmi
puheenjohtaja

Lautakunnan päätös palauttaa asia takaisin valmisteluun oli siten mielestämme oikea. Tulemme ottamaan asiaan kantaa uudelleen todennäköisesti alkusyksystä, kun asia (arvioiden mukaan) tulee seuraavan kerran kaupungin käsittelyyn.

Lue aiheesta lisää myös Helsingin Sanomien artikkelista (31.5).

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Yhteistyössä

Twitter