Kulttuuriaukion arkkitehtikilpailun tulokset julkaistu – esitetty materiaali puutteellista ja epäselvää

Julkaistu: 11.12.2018

PÄIVITYS 12.12.2018: 
Kaupunki julkaisi kaikkien kilpailutöiden täysimääräiset aineistot viiveellä iltapäivästä 11.12. Ne löytyvät alla olevien linkkien kautta.

Espoon kaupunki on julkaissut tulokset Tapiolan Kulttuurikeskuksen ja Kulttuuriaukion alueen arkkitehtikilpailusta, joka käynnistyi viime keväänä. Kilpailun tavoitteena on kaupungin mukaan muuttaa Kulttuurikeskus lähiympäristöineen nykyistä monipuolisemmaksi kulttuurikeskittymäksi, jonne sijoittuisivat tulevaisuudessa mm. Espoon kaupunginteatterin uudet tilat.

Kilpailuun valittujen viiden suunnitteluryhmän työt ovat tätä kirjoittaessa nähtävillä kaupungin sivuilla, ja niitä voi kommentoida 17.12.2018 asti.

Mielestämme edellä esitetty materiaali on kuitenkin nykyisellään valitettavan suppeaa, eikä sisällä vastauksia moniin kysymyksiin, joihin kilpailutöillä pyrittiin saamaan vastauksia. Siksi töitä on erittäin vaikea asettaa aitoon paremmuusjärjestykseen, vaikka kilpailuohjelman kohdan 4.1 mukaan esitettävän aineiston pitäisi sisältää paljon kuvia, selostuksia ja myös sähköistä materiaalia (4.1.10).

Esillä olevasta aineistosta eivät selviä esimerkiksi Kulttuurikeskuksen lisäkerros ja muut ulkoiset muutokset, eli miten sisäänkäynnit ja altaan puoli muuttuvat. Lisäksi epäselviksi jäävät aulatilat, kirjaston laajennus, kahvi- ja ruokapaikat tai kulkureitit ja se, miten saattoliikenne Kulttuurikeskukselle hoidetaan. Jos asukkaita halutaan aidosti arvostaa ja ajatella resurssina, pitäisi aineistoa esittää huomattavasti laajemmin. Myös kommentoinnille varattu aika on mielestämme liian lyhyt.

Yksi huomionarvoinen tekijä kilpailutöissä on sekin, että neljässä ehdotuksessa viidestä (poikkeuksena Lambda) on Kaupinkallion metsään osoitettu voimakasta rakentamista. Tämä tuntuu monen mielestä väärältä lähtökohdalta, sillä kymmenen vuotta sitten kaupunki lupasi säilyttää metsän jäljelle jäävän osan ja erityisesti Kaupinkallion kallioisen laen virkistysalueena, kun paikalliset asukkaat olivat huolissaan metsään kaavoitettujen pistetalojen vaikutuksesta virkistysalueeseen. Missä on asukkaiden huomiointi nyt, ja mihin he voivat jatkossa luottaa, jos edes kilpailutöiden sisältöön ei pääse tutustumaan kunnolla?

Jos haluat jakaa ajatuksesi Kulttuuriaukion kilpailuehdotuksista, lähetäthän ne kaupungin lisäksi myös meille (hallitus@tapiolankilta.fi), jotta saamme mahdollisimman hyvän kuvan asukkaiden mielipiteistä Killan virallisen kannanoton pohjaksi.

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Yhteistyössä

Twitter