Tapiolan ensimmäinen mielenosoitus maanantaina 28.9 uimahallin ja kansallismaiseman puolesta

Julkaistu: 22.09.2020

Tapiolan Kilta välittää tiedoksi kutsun Tapiolan puutarhakaupungin (tiettävästi) lajissaan ensimmäiseen mielenosoitukseen, joka järjestetään Tapiolan käytöstä poistetun uimahallin edessä maanantaina 28.9 klo 17.

Mielenosoituksen tavoitteena on Tapiolan uimahallin ja kansallismaiseman puolustaminen, vastalauseena uimahallin korjausurakan venymiselle jo neljättä vuotta. Tapiola tarvitsee toimivan uimahallin, joka kunnioittaa arkkitehti Aarne Ervin alkuperäistä kaupunkikuvaa Keskusaltaalla.

Jos nykyistä hallia ei voida kohtuullisin kustannuksin korjata, tulee uusi halli rakentaa alkuperäisen mitoissa ja ulkoasussa, eikä 50-metrisillä altailla, kuten joissain suunnitelmissa on esitetty. Keskusaltaan ympäristö kuuluu Tapiolan puutarhakaupungin arvokkaimpiin maisemiin, eikä sitä saa rikkoa.

Mielenosoituksen vetäjänä ja puuhamiehenä on vuoden 2020 tapiolalaiseksi valittu, 1957 Tapiolaan muuttanut toimittaja Olli Ihamäki, ja myös Kilta on mukana tapahtuman järjestämisessä. Paikalle on tarkoitus kutsua asukkaiden ohella mm. toimittajia ja kaupungin päättäjiä.

Toivomme yleisöltä uimarekvisiittaa ja julisteita tapahtuman hengen nostattamiseksi, mutta välttämättömiä ne eivät ole.

Tervetuloa mukaan!


Lisätietoja:

Olli Ihamäki (puh. 040 5583 317)

Marjatta Larsio, Tapiolan Killan puheenjohtaja (puh. 050 3576 831)

Tapiolan uimahalli vanhakuva
Tapiolan uimahalli alkuperäisessä loistossaan 1960-1980 -luvulla.
Kuva: Teuvo Kanerva (Espoon kaupunginmuseon kuvakokoelma)

Tapiolan uimis 2020
Tapiolan uimahalli käytöstä poistettuna vuonna 2020.
Kuva: Minna Alantie (Espoon kaupunginmuseon kuvakokoelma)

Kommentit (15)

   Mikko - 28.09.2020, 10:06

Tapiola tarvitsee ennen kaikkea TOIMIVAN ja TILAVAN uimahallin. Emme asu enää hirsimökeissä keskellä metsää vaikka se olisi tietysti kovin perinteistä, joten mikä ihmeen järki on myöskään uida täysin vanhanaikaisessa ja epäkäytännöllisessä uimahallissa vain siksi että joskus tehtiin niin?

Tapiolan ihmismäärä on kasvanut jo rajusti ja tulee kasvamaan tulevaisuudessa lisää. Vanha halli oli ahdas ja huonosti toimiva jo silloin kun se ylipäätään vielä oli toiminnassa, joten on ilmiselvää että paikalle ei ole mitään järkeä rakentaa mitään liian ahdasta. Myöskään vähäistä tilaa ei tule tuhlata rakentamalla halli vanhanaikaisella rakennustavalla tai tyylillä.

Kannatan ehdottomasti Tapiolan uimahalliin toimivaa ratkaisua, mutta en voi tukea mitään mielenilmauksia joissa tavoitteena on vain Tapiolan museoiminen ihmisten käyttöön toimimattomaksi.

   VeeVee - 27.09.2020, 11:46

Vanha halli oli ahdas. Näin neljän lapsen vanhempana, Tapoiolalaisena, toivoisin parannusta entiseen. Antakaa uuden polven arkkitehtien suunnitella vanhaa kunnioittaen uusi ja tarpeeksi iso halli. Viimeiset vauvauinnit ehdittiin vetämään onneksi vielä vanhassa hallissa. Tänään ollaan lähdössä Espoonlahteen uimakouluun ja vesiralliin! Ei kiitos, entisen tyyliselle hikimujuahtaudelle!

   Heikki - 27.09.2020, 09:39

Uimahalli tarvitaan Tapiolaan ehdottomasti. Vanha halli oli liian pieni jo Tapiolan vuoden 2015 asukasmäärällä - saati sitten meneillään olevan voimakkaan asuntojen lisärakentamisen jälkeen.

Vanhan hallin korjaaminen ei ole teknis-taloudellisesti järkevää. Se tulisi purkaa. Tilalle voisi rakentaa vanhaa arkkitehtuuria kunnioittavan uuden hallin, nykyaikaisilla rakennusteknisillä ratkaisuilla. Sellainen sopisi maisemaan.

Kysymys altaan pituudesta on toissijainen, ja tulee ratkaista kokonaistarkastelun perusteella, mitään vaihtoehtoja etukäteen pois sulkematta. 50 m allas mahtuisi jopa nykyiseen rakennukseen, jos sisätilat muuten järjesteltäisiin uudelleen. Laajennus pohjoisen tai idän suuntaan on myös helppo, maisemaa pilaamaton vaihtoehto.

Toivon, että päätökset tehdään nykyaikasn pohjautuen, menneeseen takertumatta. Itse olen tapiolalaisena uutta sukupolvea, vain 10 vuotta täällä asuneena. Siksi toivon hallista tehtävän sellaisen, että se pysyy minulle käyttökelpoisena ainakin seuraavat 50 vuotta. Tämä vaatii nykyaikaista teknistä suunnittelua.

Osallistuisin mielelläni mielenosoitukseen hallin puolesta, ellei siinä vastustettaisi kapasiteetin kasvattamista.

   Korpeeko - 26.09.2020, 12:22

25 metrin allas ja 50 metrin allas eivät sulje toisiaan pois, esimerkkinä Turun Impivaaran halli, mikäli hallia on mahdollista laajentaa parkkipaikalle päin sekä maan alle. Uudessa Hallissa voisi olla erillisenä vanha osa ja uusi osa, jotka mahdollistaisivat erityisryhmien vuorot ym. Myöskään kaksien pukuhuoneiden ja pesutilojen tekeminen sekä miesten että naisten puolelle ei ole ongelma, josta esimerkkinä Porvoon ja Itäkeskuksen uimahallit. Leppävaaran ulkouimalan kattamista avattavalla katolla tulisi selvittää 50 metrin kapasiteetin lisäämiseksi. mahdollisuutta tulisi selvittää. Pysäköintitilaa Tapiolasta löytynee jo riittävästi.

   Nurmikko hanhi vai sorsa - 26.09.2020, 00:29

Ei kukaan enää edes muista miltä hallin sisällä näytti.

Kunnon halli 50m altailla, lasten allas, spa-pore osastolla, isoine saunoineen ja ulkoallas hyppytornilla ja "avanto"-uinti mahdollisuudella.

Parkkipaikan suuntaan voi laajentaa vaikka kuinka paljon jos pääjulkisivusta altaallepäin halutaan pitää kiinni.

1
2 3

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Yhteistyössä

Twitter