Tapiolan Kilta ei kannata maksullisen pysäköinnin kokeilua Tapiolassa

Julkaistu: 19.09.2017

Espoon kaupunki suunnittelee edelleen maksullisen pysäköinnin kokeilua Tapiolan ja Leppävaaran keskusta-alueilla. Asiaa käsiteltiin viimeksi keväällä 2017, jolloin asia palautettiin teknisessä lautakunnassa uuteen valmisteluun. Seuraavan kerran lautakunta käsittelee kokeilua keskiviikkona 20.9. Asiasta on uutisoinut myös mm. Länsiväylä.

Tapiolan Kilta ei edelleenkään kannata maksullista pysäköintiä Tapiolan keskusta-alueella edes kokeilun muodossa. Mielestämme ilmaiset julkisten alueiden parkkipaikat ovat tärkeitä Tapiolan elinvoiman kannalta. Moni Kiltaan yhteyttä ottanut Tapiolan liikeyrittäjä on ollut huolissaan, että jos kaikesta Tapiolan keskustan pysäköinnistä tehdään maksullista, asiakkaat suuntaavat muualle.

Olemme lähestyneet teknisen lautakunnan jäseniä oheisella kirjeellä 19.9, johon pyrimme kiteyttämään perusteet Tapiolan pysäköinnin säilyttämisestä jatkossakin ilmaisena. Lautakunnan kokousasia on luettavissa täältä.

Hyvät teknisen lautakunnan jäsenet,

Pyydämme, että Tekninen lautakunta hylkää otsikon asian, kohta 4§) Tapiolan osalta ja maksuvyöhykkeiden laajentamiseen ei ryhdytä Tapiolassa.

Tapiolan keskus on ollut rakennustyömaa jo 10 vuoden ajan, ja tulee olemaan sitä seuraavat 10 vuotta, jolloin yhteensä 20 vuoden ajan on Tapiolan keskustassa asuvien ja asioivien, työskentelevien asemaa hankaloitettu kohtuuttomasti monin eri tavoin.

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry. on saanut jälleen, kuten keväällä, viime ja tämän viikon aikana kymmeniä huolestuneita yhteydenottoja otsikon asiassa.

Asukkaat, yrittäjät ja jäsenet ovat järkyttyneitä, kauhistuneita, sekä vihaisia siitä, että asian valmistelussa tai "Espoon pysäköintijärjestelmän maksullisuuskokeilu" -selvityksessä ei ole lainkaan haastatelluin tai kyselyin selvitetty Tapiolan asukkaiden, yhteisöjen tai yritysten mielipiteitä pysäköintimaksujen korotuksesta ja maksuttomien, 1h -2h pysäköintikiekkopaikkojen poistamisesta Tapiolan keskustan alueella, kulttuurikeskuksen edessä ja Itätuulenkujasta etelään sijaitsevalla alueella.

Ehdotamme, että käyttäjät, asukkaat, Tapiolassa työskentelevät, yhteisöt ja yritykset saavat lausua mielipiteensä "maksukokeilusta" ennen kun tekninen lautakunta päättää sen käyttöönotosta Tapiolassa.

Kevään jälkeen pysäköintialueita on videoitu, muodostaen henkiörekisteri ja autojen rekisterinumerot ovat tallentuneet "jonnekin". Tietoa kuvauksesta ei ole välitetty ennakkoon, eikä kerrottu missään julkisessa tiedotteessa/lehdessä, saatika kerrottu, kuka kuvaamisesta on päättänyt.

Edelleenkään minkäänlaista em. käyttäjäkyselyä ei ole tehty.

Espoon kaupungin strategiatarinan mukaan Espoo on asukaskeskeinen, oikeudenmukainen ja kaikkia suuralueita kehitetään ja kohdellaan yhdenvertaisella tavalla. Kaupungin strategiaa ei kuitenkaan noudateta tässä asiassa Tapiolassa. Miksi ei?

Olemme saaneet viimeisten vuosien aikana myös runsaasti, satoja yhteydenottoja Tapiolan keskustan nykyisten pysäköintilaitosten myös yksityisten, maksuista: Tapiolan keskustassa Ainoa 1. vaiheen liikkeistä osa on jo poistunut, muuttanut liikepaikkaa, kun asiakkaita ei ole ollut riittävästi kannattavaan toimintaan. Tapiolalaiset ajavat kertomansa mukaan kauppaan ja palveluihin toiselle suuralueelle, Matinkylään, Isoon Omenaan tai Leppävaaraan, Selloon, koska molemmissa em. kauppakeskuksissa on 2+2 tai 5 tuntia ilmaista pysäköintiaikaa.

Tapiolassa ei ole maksutonta yksityistä ja esityksen mukaan ei kohta julkistakaan pysäköintiä. Miksi halutaan karkoittaa potentiaaliset asiakkaat/asukkaat alueelta, jonne tulisi palauttaa sen entinen elinvoima?

Tapiolan kirjaston, Kulttuurikeskuksen edessä on kaupungin 60 min kiekkopaikat, joissa kierto on vilkas, pysäköinninvalvonta tarkkailee paikkoja tiiviisti. Tämä tuo riittävästi kiertoa pysäköintipaikkoihin, niiden maksulliseksi muuttaminen ei ole asiakaslähtöistä toimintaa, vaan päinvastoin.

Itätuulenkujalla on 2 tunnin kiekkopaikkoja, jotka palvelevat myös hyvin, ja kiertoa tapahtuu riittävästi, kuten myös uimahallin edessä. Uimahalli ja kuntosali ovat nyt kiinni ja korjattavana 2 vuoden ajan. Tapiolassa tulee olla edelleen maan päällä maksuttomia ja esteettömiä paikkoja, joista pääsee kirjastoon, uimahallille, kulttuurikeskukseen ja muihin maanpäälisiin palveluihin.

Raportin mukaan Vantaalla on pysäköinti maksutonta kaupungin alueella 1 tunnin, tätä voi edelleen toteuttaa myös Tapiolassa.

Miksi Tapiolassa pitää maksaa Tapiola-lisää korotettujen pysäköintimaksujen muodossa, jopa 3 euroa/tunti, jotta asukkaat pääsisivät käyttämään julkisia ja yksityisiä palveluita ja liikuntapalveluita?

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry. haluaa kehittää Tapiolaa elinvoimaiseksi ja asukaslähtöisesti uudistuvaksi, alueen asukkaille alueella monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut tarjovana viihtyisänä puutarhakaupunkina ja valtakunnallisesti merkittävänä rakennetun kulttuuriperinnön, modernismin RKY- alueena.

Parhain terveisin
Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry.

Kommentit (0)

Kukaan ei vielä ole kommentoinut tätä artikkelia.

Kirjoita uusi kommentti

Tilaa uutiskirje

Tapiolan Killan postituslistan jäsenenä saat automaattisesti sähköpostiisi tiedot uusista Tapiolassa vireillä olevista kehityshankkeista, sekä Killan toiminnasta.

Liity postituslistallemme täältä!


Tapiolan keskuksen palvelut

Katso Tapiolan liikekeskustan tärkeimmät palvelut kartalta (www.tapiolankeskus.fi)Yhteistyössä

Twitter